Home donderdag
10 mei
vrijdag
11 mei
zaterdag
12 mei
zondag
13 mei
interessante
websites
de gids
 
 

zondag 13 mei 2018 van 9.30 tot ongeveer 13 u.:
Verborgen parels aan de oostzijde van het centrum

opzet - programma - praktische inlichtingen - plaats van afspraakHylas (Museo Nazionale Romano)


Sant'Andrea al Quirinale


Santa Maria degli Angeli


Opzet van de rondleiding

In Rome moet je ook eens de platgetreden paden verlaten. Ook buiten de grote toeristenstromen zijn er immers nog tal van prachtige sites te ontdekken die minstens evenveel de moeite waard zijn, en die liggen heus niet verder af.

Deze rondleiding is afgestemd op "ge´nteresseerde beginners": Nederlandstalige volwassenen die openstaan voor kunst en geschiedenis. Maar ook wie al eerder in Rome is geweest, zal op deze wandeling zeker nog nieuwe dingen ontdekken. Onderweg geef ik regelmatig een woordje uitleg bij de sites, de gebouwen en de kunstwerken. We proberen ergens een korte koffiestop in te lassen, maar verder willen we de voormiddag volop benutten.

Omdat er wel wat moet gestapt worden, is een paar goede benen nodig. Maximum 10 deelnemers.

Programma


koepel van de
San Carlino


discuswerper
(Museo Naz. Romano)


Victoria
(Museo Naz. Romano)


zaal van de thermen
van Diocletianus

We vertrekken om 9.30 u. op het Quirinaalplein (zie rode stip op de kaart hieronder), aan de fontein vˇˇr het paleis dat oorspronkelijk bewoond werd door de paus, nadien door de koning en nu door de president.

Ons eerste bezoek brengen we aan de Sant'Andrea al Quirinale, de kerk die gebouwd is door Bernini en terecht "de parel van de barok" wordt genoemd. Omzeggens vlak daarnaast heeft zijn rivaal Borromini de ingenieuze San Carlino alle Quattro Fontane ontworpen. Ons bezoek daaraan biedt een interessante vergelijking tussen beide rivaliserende topkunstenaars.

Even verderop laten we ons imponeren door de gigantische Thermen (badgebouwen) van keizer Diocletianus. Een deel ervan is door Michelangelo omgevormd tot kerk: de reusachtige Santa Maria degli Angeli. Als de tijd het toelaat, betreden we ook enkele andere zalen van het thermencomplex.

Tot slot ontdekken we in het Palazzo Massimo alle Terme (Museo Nazionale Romano) een ongekende schatkamer met beeldhouwwerken, kleurrijke fresco's en haarfijne moza´eken uit de Oudheid. Daar treffen we misschien niet de bekendste, maar wel de mooiste collectie antieke kunst in Rome aan.

Einde van de wandeling omstreeks 13 u.


sarcofaag
(Museo Naz. Romano)


fresco uit de villa van Livia
(Museo Naz. Romano)


columbarium
(in thermen van Diocletianus)

Praktische inlichtingen

  • Bij het einde van de wandeling wordt van elke deelnemer een vrije bijdrage voor de gids verwacht.
  • Toegangsgeld is enkel te betalen voor het Museo Nazionale Romano (7 euro; mits reductie 3,50 euro). Dat betaal je rechtstreeks aan de kassa.
  • Als je aan deze rondleiding wilt deelnemen, meld je dan via mail aan bij Romegids@skynet.be. Vermeld daarbij ook de namen van alle deelnemers, de gsm-nummers waarop ik jullie in Rome kan bereiken, en de datum van de rondleiding waaraan je wenst deel te nemen. Nadien bevestig ik je inschrijving.
  • De plaats van afspraak is met rode stip aangeduid op de kaart hieronder.
  • Hoe de plaats van afspraak bereiken? Als je me uiterlijk 5 mei mailt vanwaar je vertrekt, zoek ik uit hoe je daar geraakt met het openbaar vervoer.

Start van de rondleiding

De rondleiding start om 9.30 u. Even voordien ontmoeten we elkaar aan de fontein op het Quirinaalplein. Op de kaart hieronder is die aangeduid met rode stip.

reset kaart
 
 
Home donderdag
10 mei
vrijdag
11 mei
zaterdag
12 mei
zondag
13 mei
interessante
websites
de gids