Home dinsdag
31 oktober
woensdag
1 november
donderdag
2 november
vrijdag
3 november
interessante
websites
de gids
 
 

woensdag 1 november 2017 van 9.30 tot ongeveer 17.30 u.
Rome van de Oudheid:
o.a. Forum Romanum, Colosseum en Capitool

opzet - programma - praktische inlichtingen - plaats van afspraakoverzicht van het Forum Romanum


Colosseum


het Tibereiland


Opzet van de rondleiding

Deze rondleiding is afgestemd op "ge´nteresseerde beginners": Nederlandstalige volwassenen die openstaan voor kunst en geschiedenis. Maar ook wie al eerder in Rome is geweest, zal op deze wandeling zeker nog nieuwe dingen ontdekken. Onderweg geef ik regelmatig een woordje uitleg bij de sites, de gebouwen en de kunstwerken. We proberen in de voor- en namiddag een korte koffiestop in te lassen, maar verder willen we de dag volop benutten.

Omdat er wel wat moet gestapt worden, is een paar goede benen nodig. Maximaal 10 deelnemers.

Programma


de Santo Bambino
in de AraCoelikerk


tempel van Vesta
op het Forum Romanum


Cosmatenvloer
in de San Clemente


Vesta-priesteres
op het Forum Romanum

Deze dag staat bijna volledig in het teken van de Romeinse Oudheid. We vertrekken om 9.30 u. aan de de fontein op het Forum Boarium, tegenover de Bocca della VeritÓ: zie rode stip op de kaart hieronder. Daar treffen we meteen enkele bekende sites van het antieke Rome aan: de tempels, de Tiber en het eiland.

Langs het Theater van Marcellus bestijgen we de Capitoolheuvel. Het Vittoriano brengt ons even naar de 20ste eeuw, maar dan keren we terug naar de Oudheid met de Zuil van Trajanus. Op het einde van de voormiddag bezoeken we het Forum Romanum, waar in de Oudheid het hart van de grootste stad ter wereld klopte. Die overblijfselen bestuderen we uiteraard van meer nabij.

Vrij middagmaal vermoedelijk rond 13 u. Nadien bewonderen we de Triomfboog van keizer Constantijn en treden we binnen in het Colosseum: het meest imposante gebouw van de Romeinse Oudheid.

Nadien dalen we af in de ondergrond van de San Clemente-basiliek,waar we drie cultusoorden onder elkaar aantreffen: uit de twaalfde eeuw, de vierde eeuw en de eerste eeuw - een van de meest beklijvende ervaringen in Rome!

Vandaar keren we met het openbaar vervoer terug naar de meest eerbiedwaardige van de 7 heuvelen: het Capitool. We beŰindigen de dagwandeling met een bezoek aan het Capitoolplein en de Santa Maria in AraCoeli.

Einde van de wandeling omstreeks 17.30 Ó 18 u.


Capitoolheuvel


San Clemente: absismoza´ek


Triomfboog van Constantijn

Praktische inlichtingen

  • Bij het einde van de wandeling wordt van elke deelnemer een vrije bijdrage voor de gids verwacht.
  • De toegang tot het Forum Romanum en het Colosseum samen kost 12 euro (7,50 mits reductie), en tot de San Clemente 10 euro (gratis voor wie jonger is dan 16 jaar).
  • De file aan de kassa van het Forum Romanum en het Colosseum zullen we vermijden door vooraf te reserveren. Na inschrijving laat ik je weten hoe je dat doet.
  • Als je aan deze rondleiding wilt deelnemen, meld je dan via mail aan bij Romegids@skynet.be. Vermeld daarbij ook de namen van alle deelnemers, de gsm-nummers waarop ik jullie in Rome kan bereiken, en de datum van de rondleiding waaraan je wenst deel te nemen. Nadien bevestig ik je inschrijving.
  • De plaats van afspraak is met rode stip aangeduid op de kaart hieronder.
  • Hoe de plaats van afspraak bereiken? Als je me vˇˇr 28 oktober laat weten vanwaar je vertrekt, zoek ik uit hoe je daar geraakt met het openbaar vervoer.

Start van de rondleiding

De rondleiding start om 9.30 u. Even voordien ontmoeten we elkaar aan de fontein tussen de antieke tempels van het Forum Boarium, tegenover de Bocca della VeritÓ. De plaats is hieronder aangeduid met rode stip.

reset kaart 
 
Home dinsdag
31 oktober
woensdag
1 november
donderdag
2 november
vrijdag
3 november
interessante
websites
de gids