Home woensdag
31 oktober
donderdag
1 november
vrijdag
2 november
maart 2019
(krokusvakantie)
interessante
websites
de gids
 

vrijdag 2 november 2018 van 9.00 tot ongeveer 18 u.:
De Vaticaanse Musea;
het Sint-Pietersplein, de Sint-Pietersbasiliek en de Engelenburcht

deze rondleiding is volgeboekt

opzet - programma - praktische inlichtingen - plaats van afspraakSint-Pietersbasiliek


Sint-Pietersplein vanaf de koepel


Engelenburcht en Engelenbrug


Opzet van de rondleiding

Deze rondleiding is afgestemd op "geÔnteresseerde beginners": Nederlandstalige volwassenen die openstaan voor kunst en geschiedenis. Maar ook wie al eerder in Rome is geweest, zal op deze rondleiding zeker nog nieuwe dingen ontdekken: we willen deze gebouwen niet enkel "zien" en bewonderen, maar willen ze ook situeren in hun historisch kader.

Omdat er wel wat moet gestapt worden, is een paar goede benen nodig. Maximaal 10 deelnemers.

Programma


aan de ingang van het
pauselijk paleis


interieur van de
Sint-Pietersbasiliek


baldakijn boven het
pauselijk altaar


Pietŗ van Michelangelo
in de Sint-Pietersbasiliek

Om 9 u. ontmoeten we elkaar nabij de ingang van de Vaticaanse Musea. De plaats van afspraak is op de kaart hieronder aangeduid met rode stip.

De Vaticaanse Musea stallen over niet minder dan 7 km gangen een van de grootste kunstcollecties ter wereld uit. Om maar enkele werken te noemen: wereldberoemde sculpturen uit de Oudheid zoals de LaocoŲngroep, de Apollo van het BelvťdŤre en de Apoxyomenos. Prachtige wandtapijten uit de 16de eeuw. De galerij met de aardrijkskundige kaarten. De heerlijke fresco's in de "stanze" van RafaŽl, en bovendien ook de Sixtijnse Kapel.
Uiteraard moeten we ons bezoek beperken tot de hoogtepunten. We verlaten deze musea rond de middag, en nemen een uurtje pauze voor een vrije lunch.


Sixtijnse Kapel: de schepping van Adam

Na de middag bezichtigen we het Sint-Pietersplein: het plein dat een enorme mensenzee kan omvatten, en toch geborgenheid biedt.
Hier staan we aan de toegang tot Vaticaanstad, die mysterieuze mini-staat. Hoe is die ontstaan? Waar woont de Paus? En hoe wordt die gekozen? Dat en nog veel meer kom je hier te weten.

Bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek. Indien de tijd en het weer het toelaten, beklimmen we ook de koepel. Niet enkel het uitzicht vanaf de lantaarn, maar ook de (veilige!) weg naar boven is een belevenis op zich. En uiteraard bezoeken we ook het interieur van de basiliek met haar mateloze grootsheid en overweldige rijkdom.
Waarom staat die basiliek nu exact op deze plaats? en waarom moest ze absoluut zo imposant zijn? liggen de pausen hier allemaal begraven? en welke kunstwerken moeten we hier zeker gezien hebben?


in de Engelenburcht


Sint MichaŽl op Engelenburcht


in de Sint-Pietersbasiliek

We sluiten de dag af met een bezoek aan de Engelenburcht (Castel Sant'Angelo).
In de tweede eeuw opgericht als het mausoleum van keizer Hadrianus, is dit wellicht het bouwwerk dat het meest van al bewijst dat Rome een eeuwige stad is. Gedurende 18 eeuwen is het onafgebroken in gebruik gebleven: achtereenvolgens als grafmonument, als fort, als paleis, als kazerne, en nu als museum.


Vaticaanse Musea:
keizer Augustus


RafaŽl: de School van Athene
in de Stanza della Segnatura


Vaticaanse Musea:
de LaocoŲngroep

Praktische inlichtingen

  • Bij het einde van de wandeling wordt van elke deelnemer een vrije bijdrage voor de gids verwacht.
  • Met de ingeschreven deelnemers zijn al afspraken gemaakt i.v.m. de tickets voor de Vaticaanse Musea.
  • De toegang tot de koepel van de Sint-Pieters (10 euro), tot de Engelenburcht (14 / 7 euro) betaal je rechtstreeks aan de kassa. Als je een Romepass hebt, kan je die vandaag enkel gebruiken voor de Engelenburcht.
  • Als je aan deze rondleiding wilt deelnemen, meld je dan via mail aan bij Romegids@skynet.be. Vermeld daarbij ook de namen van alle deelnemers, de gsm-nummers waarop ik jullie in Rome kan bereiken, en de datum van de rondleiding waaraan je wenst deel te nemen. Nadien bevestig ik je inschrijving.
  • De plaats van afspraak is met rode stip aangeduid op de kaart hieronder.
  • Hoe de plaats van afspraak bereiken? Als je me uiterlijk 28 oktober mailt vanwaar je vertrekt, zoek ik uit hoe je daar geraakt met het openbaar vervoer.

Start van de rondleiding

Om 9 u. ontmoeten we elkaar op de hoek van de Via Tunisi en de Viale Vaticano, d.w.z. tegenover de ingang van de Vaticaanse Musea. Op de kaart hieronder is het verzamelpunt aangeduid met rode stip.


reset kaart
 
 
Home woensdag
31 oktober
donderdag
1 november
vrijdag
2 november
maart 2019
(krokusvakantie)
interessante
websites
de gids