Home dinsdag
31 oktober
woensdag
1 november
donderdag
2 november
vrijdag
3 november
interessante
websites
de gids
 
 

donderdag 2 november 2017 van 9.00 tot ongeveer 13 u.:
Sint-Pietersplein, Sint-Pietersbasiliek en de Engelenburcht

opzet - programma - praktische inlichtingen - plaats van afspraakSint-Pietersbasiliek


Sint-Pietersplein vanaf de koepel


Engelenburcht en Engelenbrug


Opzet van de rondleiding

Deze rondleiding is afgestemd op "ge´nteresseerde beginners": Nederlandstalige volwassenen die openstaan voor kunst en geschiedenis. Maar ook wie al eerder in Rome is geweest, zal op deze rondleiding zeker nog nieuwe dingen ontdekken: we willen deze gebouwen niet enkel "zien" en bewonderen, maar willen ze ook situeren in hun historisch kader.

Omdat er wel wat moet gestapt worden, is een paar goede benen nodig. Maximaal 10 deelnemers.

Programma


aan de ingang van het
pauselijk paleis


PietÓ van Michelangelo
in de Sint-Pietersbasiliek


Colonnade van het
Sint-Pietersplein


interieur van de
Sint-Pietersbasiliek

Iets voor 9.00 u. ontmoeten we elkaar aan het begin van de rechterarm van de colonnade rond het Sint-Pietersplein. Op de kaart hieronder is het verzamelpunt aangeduid met rode stip.

Bezichtiging van het Sint-Pietersplein: het plein dat een enorme mensenzee kan omvatten, en toch geborgenheid biedt.
Hier staan we aan de toegang tot Vaticaanstad, die mysterieuze mini-staat. Hoe is die ontstaan? Waar woont de Paus? en wat is zijn taak? Dat en nog veel meer kom je hier te weten.

Bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek. Indien de tijd en het weer het toelaten, beklimmen we ook de koepel. Niet enkel het uitzicht vanaf de lantaarn, maar ook de (veilige!) weg naar boven is een belevenis op zich.
Waarom staat die basiliek nu exact op deze plaats? en waarom moest ze absoluut zo imposant zijn? liggen de pausen hier allemaal begraven? en welke kunstwerken moeten we hier zeker gezien hebben?

Na een korte koffiestop begeven we ons naar de Engelenburcht (Castel Sant'Angelo).
In de tweede eeuw opgericht als het mausoleum van keizer Hadrianus, is dit wellicht het bouwwerk dat het meest van al bewijst dat Rome een eeuwige stad is: gedurende 18 eeuwen is het onafgebroken in gebruik gebleven, achtereenvolgens als grafmonument, als fort, als paleis, als kazerne, en nu als museum.

Einde van de wandeling omstreeks 13 u.


koepel van de Sint-Pieters


Sint MichaŰl op Engelenburcht


in de Sint-Pietersbasiliek

Praktische inlichtingen

  • Bij het einde van de wandeling wordt van elke deelnemer een vrije bijdrage voor de gids verwacht.
  • De toegang tot de koepel van de Sint-Pieters (8 euro) en tot de Engelenburcht (10 euro; mits reductie 5 euro) betaal je rechtstreeks aan de kassa.
  • Als je aan deze rondleiding wilt deelnemen, meld je dan via mail aan bij Romegids@skynet.be. Vermeld daarbij ook de namen van alle deelnemers, de gsm-nummers waarop ik jullie in Rome kan bereiken, en de datum van de rondleiding waaraan je wenst deel te nemen. Nadien bevestig ik je inschrijving.
  • De plaats van afspraak is met rode stip aangeduid op de kaart hieronder.
  • Hoe de plaats van afspraak bereiken? Als je me vˇˇr 28 oktober mailt vanwaar je vertrekt, zoek ik uit hoe je daar geraakt met het openbaar vervoer.

Start van de rondleiding

Even voor 9.00 u. ontmoeten we elkaar aan het begin van de rechterarm van de colonnade rond het Sint-Pietersplein. Met dat vroege beginuur hopen we de allergrootste drukte vˇˇr te zijn. Op de kaart hieronder is het verzamelpunt aangeduid met rode stip.


reset kaart
 
 
Home dinsdag
31 oktober
woensdag
1 november
donderdag
2 november
vrijdag
3 november
interessante
websites
de gids