Home woensdag
31 oktober
donderdag
1 november
vrijdag
2 november
maart 2019
(krokusvakantie)
interessante
websites
de gids
 
 
 

donderdag 1 november 2018 van 9.30 tot ongeveer 17.30 u.
Rome van de Oudheid:
o.a. Capitoolheuvel, Forum Romanum, Colosseum en San Clemente

deze rondleiding is volgeboekt

opzet - programma - praktische inlichtingen - plaats van afspraakoverzicht van het Forum Romanum


Colosseum


het Tibereiland en de Ponte Rotto


Opzet van de rondleiding

Deze rondleiding is afgestemd op "ge´nteresseerde beginners": Nederlandstalige volwassenen die openstaan voor kunst en geschiedenis. Maar ook wie al eerder in Rome is geweest, zal op deze wandeling zeker nog nieuwe dingen ontdekken. Onderweg geef ik regelmatig een woordje uitleg bij de sites, de gebouwen en de kunstwerken. We pauzeren voor de vrije middaglunch en een korte koffiestop in de namiddag, maar verder willen we de dag volop benutten.

Omdat er wel wat moet gestapt worden, is een paar goede benen nodig. Maximaal 10 deelnemers.

Programma


ruiterstandbeeld van
keizer Marcus Aurelius


tempel van Vesta
op het Forum Romanum


Cosmatenvloer
in de San Clemente


Vesta-priesteres
op het Forum Romanum

Deze dag staat bijna volledig in het teken van de Romeinse Oudheid. We vertrekken om 9.30 u. op het Capitoolplein, bij het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius: zie rode stip op de kaart hieronder. Het Capitool is de meest eerbiedwaardige van de 7 heuvelen waarop het antieke Rome gebouwd was. Aan de andere zijde van die heuvel ontdekken we de keizerfora, met o.a. de Zuil van Trajanus. Op het einde van de voormiddag bezoeken we het Forum Romanum, waar in de Oudheid het hart van de grootste stad ter wereld klopte. Die overblijfselen bestuderen we uiteraard van meer nabij.

Vrij middagmaal rond 12.30 u. Nadien hebben we afspraak in het Colosseum: het meest imposante gebouw van heel de Romeinse wereld. Vlak daarnaast bewonderen we de prachtige Triomfboog van keizer Constantijn. Even verder dalen we af in de ondergrond van de San Clemente-basiliek,waar we drie gebedsplaatsen onder elkaar aantreffen: een basiliek uit de twaalfde eeuw, een uit de vierde eeuw en een heidense cultusplaats uit de eerste eeuw - een uiterst beklijvende ervaring!

Vandaar rijden we met het openbaar vervoer naar het Circus Maximus, waar destijds de meest populaire sportwedstrijden doorgingen: de paardenrennen. Een paar stappen verder treffen we nog andere bekende sites aan: de Tiber, het Tibereiland en twee uitstekend bewaarde tempels. Ten slotte rijden we verder naar Piazza Venezia, waar een bezoek aan het monument voor Vittorio Emanuele II ons terugvoert naar de moderne tijd.

Einde van de wandeling omstreeks 17.30 u.


Capitoolheuvel


San Clemente: absismoza´ek


Triomfboog van Constantijn

Praktische inlichtingen

  • Bij het einde van de wandeling wordt van elke deelnemer een vrije bijdrage voor de gids verwacht.
  • De toegang tot het Forum Romanum en het Colosseum samen kost 12 euro (7,50 mits reductie), en tot de San Clemente 10 euro.
  • De file aan de kassa van het Forum Romanum en het Colosseum zullen we vermijden door vooraf te reserveren. Na inschrijving laat ik je weten hoe je dat doet.
  • Het antieke wegdek (o.a. op het Forum Romanum) is nogal oneffen; stevig schoeisel is aangeraden.
  • Als je aan deze rondleiding wilt deelnemen, meld je dan via mail aan bij Romegids@skynet.be. Vermeld daarbij ook de namen van alle deelnemers, de gsm-nummers waarop ik jullie in Rome kan bereiken, en de datum van de rondleiding waaraan je wenst deel te nemen. Nadien bevestig ik je inschrijving.
  • De plaats van afspraak is met rode stip aangeduid op de kaart hieronder.
  • Hoe de plaats van afspraak bereiken? Als je me uiterlijk 28 oktober laat weten vanwaar je vertrekt, zoek ik uit hoe je daar geraakt met het openbaar vervoer.

Start van de rondleiding

De rondleiding start om 9.30 u. Even voordien ontmoeten we elkaar aan het ruiterstandbeeld in het midden van het Capitoolplein. De plaats is hieronder aangeduid met rode stip.

reset kaart 
 
 
Home woensdag
31 oktober
donderdag
1 november
vrijdag
2 november
maart 2019
(krokusvakantie)
interessante
websites
de gids