Home maandag
28 oktober
dinsdag
29 oktober
woensdag
30 oktober
donderdag
31 oktober
interessante
websites
de gids
 
 

dinsdag 29 oktober 2019 van 9.00 tot ongeveer 15 u.:
Sint-Pietersplein, Sint-Pietersbasiliek en de Engelenburcht

opzet - programma - praktische inlichtingen - plaats van afspraakSint-Pietersbasiliek


Sint-Pietersplein vanaf de koepel


Engelenburcht en Engelenbrug


Opzet van de rondleiding

Deze rondleiding is afgestemd op Nederlandstalige volwassenen die openstaan voor kunst en geschiedenis. Ook wie al eerder in Rome is geweest, zal op deze rondleiding allicht nog nieuwe dingen ontdekken: we willen deze gebouwen niet enkel "zien" en bewonderen, maar we willen ze ook situeren in hun historisch kader.

Omdat er heel wat moet gestapt worden, is een paar goede benen nodig. Maximaal 10 deelnemers.

Programma


aan de ingang van het
pauselijk paleis


interieur van de
Sint-Pietersbasiliek


baldakijn boven het
pauselijk altaar


PietÓ van Michelangelo
in de Sint-Pietersbasiliek

Reeds om 9.00 u. ontmoeten we elkaar aan het begin van de rechterarm van de colonnade rond het Sint-Pietersplein. Met dit vroege uur proberen we de ergste file vˇˇr te zijn. Op de kaart hieronder is het verzamelpunt aangeduid met rode stip.

Bezichtiging van het Sint-Pietersplein: het plein dat een enorme mensenzee kan omvatten, en toch geborgenheid biedt.
Hier staan we aan de toegang tot Vaticaanstad, die mysterieuze mini-staat. Hoe is die ontstaan? Waar woont de Paus? En hoe wordt die gekozen? Dat en nog veel meer kom je hier te weten.

Bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek. Indien het weer het toelaat beklimmen we eerst de koepel. Niet enkel het uitzicht vanaf de lantaarn, maar ook de (veilige!) weg tot op 120 m hoogte is een belevenis op zich. En uiteraard bezoeken we ook het interieur van de basiliek met haar overweldigende rijkdom en mateloze grootsheid.
Waarom staat die basiliek nu exact op deze plaats? en waarom moest ze absoluut zo imposant zijn? liggen de pausen hier allemaal begraven? en welke kunstwerken moeten we hier zeker gezien hebben?

Na de vrije middaglunch begeven we ons naar de Engelenburcht (Castel Sant'Angelo).
In de tweede eeuw opgericht als het mausoleum van keizer Hadrianus, is dit wellicht het bouwwerk dat het meest van al bewijst dat Rome een eeuwige stad is. Gedurende 19 eeuwen is het onafgebroken in gebruik gebleven: achtereenvolgens als grafmonument, als fort, als paleis, als kazerne, en nu als museum.

Einde van de wandeling omstreeks 15 u. of iets later, afhankelijk van de wachtrijen.


in de Engelenburcht


Sint MichaŰl op Engelenburcht


in de Sint-Pietersbasiliek

Praktische inlichtingen

  • Bij het einde van de wandeling wordt van elke deelnemer een vrije bijdrage voor de gids verwacht.
  • De toegangsgelden betaal je rechtstreeks aan de kassa: 10 euro voor de koepel van de Sint-Pietersbasiliek (cash te betalen - geen bankkaart) en 14 euro voor de Engelenburcht.
  • Als je aan deze rondleiding wilt deelnemen, meld je dan via mail aan bij Romegids@skynet.be. Vermeld daarbij ook de namen van alle deelnemers, de gsm-nummers waarop ik jullie in Rome kan bereiken, en de datum van de rondleiding waaraan je wenst deel te nemen. Nadien bevestig ik je inschrijving.
  • De plaats van afspraak is met rode stip aangeduid op de kaart hieronder.
  • Hoe de plaats van afspraak bereiken? Als je me uiterlijk 25 oktober laat weten vanwaar je vertrekt, zoek ik uit hoe je daar geraakt met het openbaar vervoer.

Start van de rondleiding

Om 9.00 u. ontmoeten we elkaar aan het begin van de rechterarm van de colonnade rond het Sint-Pietersplein. Op de kaart hieronder is het verzamelpunt aangeduid met rode stip.


reset kaart
 
 
Home maandag
28 oktober
dinsdag
29 oktober
woensdag
30 oktober
donderdag
31 oktober
interessante
websites
de gids